Tuintips

Oktober - Tuintip1: Bloembollen planten 

NU…. Is het de tijd om bloembollen te planten. U heeft er vast al meer over gelezen,maar toch hebben we weer wat leuke en vooral praktische tips. De beste plek voor uw bollen is in de border tussen de vaste planten. Maar door de mooie nazomer kunnen wij ons voorstellen dat u de borders nog niet winter klaar heeft gemaakt, dat is voor de bollen nog niet erg want u kan ze het hele najaar nog planten. U kunt uw bollen in groepjes planten of allemaal bij elkaar zodat er een veld bloemen ontstaat Het geeft een vrolijk lente beeld als u diverse soorten en kleuren door elkaar plant. De bloemen komen dan in verschillende hoogten en modellen op. Kleine bollen kunt u ook goed uitstrooien en dan planten waar ze neer gevallen zijn. Let wel…. U plant de bol altijd twee maal zo diep als de bol hoog is!! De eerste bollen bloeien al in Januari/Februari. Zoals de sneeuwklok en de winterakoniet.

Oktober - Tuintip 2: Bemesten in het najaar

Als de meeste mest stoffen zijn uitgewerkt zal het gras stoppen met groeien .De winterperiode maakt dat het gras heel wat heeft te verduren. velen denken niet meer aan bemesten van uw gazon, maar dat is toch van groot belang om de volgende redenen 1)het najaar is een ideale periode voor mosontwikkeling, door vocht en uitspoeling wordt de grond zuurder en dat is ideaal voor mossen 2) door uitspoeling van mest stoffen verarmt de grond waardoor de grassen zonder voeding zitten 3) mossen worden sterker en winnen de strijdt en daardoor meer mos in het voorjaar 4) sterkere gras velden herstellen sneller na een harde winter periode als er veel opgelopen is.

Oktober - Tuintip 3: Snoeien 

Pruimen mogen evenals andere steenvruchten niet in de winter worden gesnoeid omdat de kans op infectie met fatale loodglans schimmel zeer groot is. De gunstige snoeiperiode voor deze bomen is in de nazomer, wanneer de sapstroom over zijn hoogtepunt is, maar nog voldoende voor een snelle overgroeiing.

December - Tuintip 1: Opruimen!!!

Het is opruimen geblazen. de winter komt er nu echt aan en de tuin word schoon geveegd en onkruid verwijderd.
Groenblijvers zoals buxus en hedera kunnen prima overwinteren in wintervaste potten en geven de tuin toch nog een groen aanzicht. Lege bloempotten kunnen het best ondersteboven weggezet worden zodat er geen water in kan blijven staan wat kan bevriezen.
Als u uw houten tuinset buiten wil laten staan, zet dan de poten op tegels zodat ze niet in het vochtige gras of aarde blijven staan. dit is het behoud van uw meubelen. Het voorkomt rot. De tuintafel die u buiten laat staan is een ideale plek om b.v. een grote bak violen, een vogeltaart of een verzameling lichtjes op te zetten.

December - Tuintip 2: 

In uw border mogen bladeren gerust blijven liggen, veel resten verteren endat komt op den duur het bodemleven ten goede. Het snoeiafval van de planten mag u ook laten liggen (in kleine stukjes) Mooie uitgebloeide planten en siergrassen kunnen de hele winter blijven staan. ze hebben een mooi silhouet. zeker als er sneeuw of rijp ligt geeft dit een mooi effect. Pas in het voorjaar kunnen deze planten worden teruggeknipt. Bewaar en mand met blad op een droge plek... gaat het vriezen dan zijn deze bladeren ideaal om rond vorst gevoelige planten te leggen.

Website gemaakt door StudioWebdev.