Riooltips

Tips tegen verstoppingen

Een verstopping van uw afvoer of uw toilet is erg vervelend. Vooral omdat het vaak gebeurt op een moment dat het echt niet uitkomt. Als u uw huis vol visite heeft bijvoorbeeld, of midden in de nacht. Vanzelfsprekend lossen onze rioolspecialisten – ongeacht het tijdstip – uw verstopping met liefde op, maar u kunt ook zelf een aantal zaken doen om te voorkomen dat u ons nodig heeft. Want voorkomen is altijd beter (en prettiger) dan genezen!

Keuken

  • Gebruik een zeefje in het afvoerputje van uw spoelbak. Alles wat in het zeefje blijft hangen, hoort niet in uw afvoer thuis en vangt u op deze manier gemakkelijk op. In de afvalbak ermee!
  • Giet vet of jus niet in uw gootsteen, maar bijvoorbeeld in een leeg yoghurtpak en vervolgens in uw afvalbak.
  • Gebruik nooit een vloeibare ontstopper: het is een van de meest agressieve middelen die er bestaan. Slecht voor uw aanrechtblad en keukenmeubilair en bovendien gevaarlijk voor uw ogen, handen en kleren.
  • Maak vette pannen en borden eerst schoon met een stuk keukenrol voordat u ze afwast.

Toilet

  • Gebruik uw toilet niet als afvalbak en gooi er geen olie, vet, etensresten, verfresten of andere soorten afval in. Het leidt uiteindelijk tot een verstopping. Daarnaast is het erg schadelijk voor het milieu.
  • Uw toilet is alleen bedoeld voor urine, ontlasting en gewoon wc papier. Vochtig wc papier en billendoekjes kunnen niet worden afgebroken en werken een verstopping in de hand.
  • Spoel geen tampons, maandverband of inlegkruisjes door het toilet. Zet een klein prullenmandje in uw toiletruimte zodat ook uw bezoek niet in de verleiding komt het door te spoelen.
  • Hangt er een toiletverfrisser in uw wc-pot? Pas dan op als u de wc borstel gebruikt of de wc schoonmaakt. Als de verfrisser per ongeluk losschiet en wordt doorgespoeld, dan komt het in de zwanenhals van het toilet terecht. Dit leidt bijna altijd tot een forse verstopping.

Badkamer

  • Verwijder na elke douchebeurt de haren uit het putje en maak regelmatig het afvoerputje schoon. Dit kan gemakkelijk door met de douchekop met een harde straal de afvoer door te spoelen.

Wastafel

  • Haal haren, zeep- en tandpastaresten iedere dag uit het afvoerputje
  • Als het water niet meer goed wegloopt in uw wastafel, maak dan de sifon (zwanenhals) eens goed schoon. Ook als u een wastafel weinig of nooit gebruikt is het verstandig om er af en toe flink wat water in weg te spoelen. Zo blijft de afvoerbuis schoon en heeft vuil geen kans om aan te koeken.
  • Woont u in een oud(er) huis? En hebt u ondanks dat u zorgvuldig omgaat met uw afvoer toch wel eens een verstopping? Vul dan uw spoelbak één keer per maand met heet water en soda en trek daarna de stop eruit. Door deze ‘kleine beurt’ consequent maandelijks uit te voeren, voorkomt u een verstopping.

Straatkolk/putje

  • Hebt u een straatkolk voor of achter het huis? Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is vaak voldoende om een verstopping te voorkomen. Een goed moment om dat te doen is na de herfst als alle bladeren van de bomen zijn gevallen. U kunt ook – preventief – een stuk gaas onder de spijlen van uw kolk aanbrengen.
  • Als u ook putjes in uw stoep heeft, dan is het verstandig om het emmertje op tijd te legen. Denk eraan dat u het emmertje altijd weer terugplaatst. Het zorgt ervoor dat er geen zand en vuil in de afvoer komt en het houdt eventuele stank vanuit het riool tegen.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen en tips toch een verstopping?

Neem dan contact op met 06-27895028. Wij lossen het zo spoedig mogelijk op.

Meer riooltips, check riooltips.nl

Website gemaakt door StudioWebdev.