Tuintips

Januari - Tuintip 1: Bescherming 

Bescherm jonge druivenplanten tegen vorst met coniferentakken: zet ze bij de voet van de plant in de grond.
Ook kiwi is vooral de eerste vijf jaar gevoelig voor strenge vorst. Bescherm de plant door rietmatten rond de stam te zetten. Ook zijn deze maanden de maanden om de appel en perenbomen te snoeien, snoei bij de appel en peer al de op gaande takken weg zodat er alleen nog maar horizontale takken zijn, bij de peer moeten de takken iets naar beneden wijzen.

Januari - Tuintip 2: Snoeitijd 

Het is nu de tijd om de bladverliezende bomen en heesters ,“tijdens “vorstvrij weer, te snoeien. Het is daarbij belangrijk om op een paar zaken te letten: Gewassen die in het vroege voorjaar bloeien,worden nu niet gesnoeid maar pas na de bloei. Bij het snoeien knipt U eerst de dode en beschadigde takken weg,daarna begint U aan de vormsnoei. Wees terughoudend met snoeien. Hoe meer takken U wegneemt, hoe sterker de groei van nieuwe scheuten zal zijn. Rozen en buddleija’s snoeit U pas in Maart!!! 

Januari - Tuintip 3: Snoeitijd 

Het is dan Nu wel snoeitijd ,maar….. niet alles mag nu gesnoeid worden. Berken, esdoorns, vleugelnoten en bijv. de walnoot laten wij als hovenier met rust want de kans dat die bomen kunnen gaan bloeden als ze in de winter of voorjaar gesnoeid worden is heel groot en kunt u uw boom verliezen. Deze bomen zijn in de zomer weer aan de beurt.

Februari - Tuintip 1: Clematissen 

Laat-bloeiende clematissen moeten eind van de winter gesnoeid worden. Hierbij verwijdert u drastisch al het oude hout tot ongeveer een halve meter boven de grond. Vroeg-bloeiende clematissen (montana) bloeien op het oude hout en mogen pas na de bloei worden gesnoeid. Weet u niet of het een vroeg of een laat bloeiende clematis is, dan snoeit u naar de bloei. 

Februari - Tuintip 2: Vijver 

Om van de zomer een heldere vijver te hebben moet u nu al de vijver ontdoen van slib want dit is de voedingsbodem van algen. 
Dit kan met een "biologischestofzuiger " bio oxydator.

Februari - Tuintip 3: Na de vorst en sneeuw 

Breng na de vorst- en sneeuwperiode losjes met de hand wat compost aan rond de planten en werk dat voorzichtig door de bovenlaag. De knoppen van de bollen en vaste planten groeien erg ondiep, dus pas op dat ze niet beschadigen. Ook kunt u nu al beginnen met biologische bemesting, deze meststoffen zijn te koop in granulaat vorm zodat u het makkelijk kan verwerken. Biologische meststoffen zijn langzaam werkend en hebben dus een lange werking.

Maart - Tuintip 1: Gazon

Het gras kan gemaaid worden als de temperatuur boven de 6-7 graden is, maai het de eerste keer niet te kort en voer het afgemaaide gras af. Het is altijd goed om de messen van de grasmaaier van tevoren een keer te laten slijpen of zelf te slijpen.

Maart - Tuintip 2: Scheuren

Vaste planten kunnen gescheurd en uitgeplant worden. Voor het uitplanten is het goed om de grond te bemesten met wat compost. Geef goed water na het uitplanten.

Website gemaakt door StudioWebdev.